на масата

на масата
на столе
* * *
на ма́сата, върху́ ма́сата
на столе

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Смотреть что такое "на масата" в других словарях:

 • Масатан — (исп. Mazatán) топоним, распространённый в Мексике. В переводе с языка науатль означает «место оленей». Масатан муниципалитет в штате Чьяпас; Масатан город и административный центр вышеуказанного муниципалитета. Масатан муниципалитет в штате …   Википедия

 • Империя солнца (фильм) — У этого термина существуют и другие значения, см. Империя солнца. Империя солнца Empire of the Sun …   Википедия

 • Final Fantasy (игра) — Final Fantasy Разработчик Square Co., Ltd. Издатель …   Википедия

 • Колумбово јајце — (по К. Колумбо, морепловец што ја открил Америка, 1451 1506) лесно решлив, иако навидум тежок проблем (според легендата, кога противниците на Колумбо тврделе дека и тие можеле да ја откријат Америка, тој им рекол да земат едно јајце и да го… …   Macedonian dictionary

 • Сизиф — (грч. Sisyphos) мит. во старогрчката митологија: крап на Коринт, татко на Одисеј, имал пристап до масата на боговите, но ја искористувал таа почест и им ги оддавал на луѓето божествените тајни поради тоа бил казнет во подземниот свет вечно да… …   Macedonian dictionary

 • Уран — (грч. Uranos) 1. мит. во старогрчката митологија: бог на небото, син и маж на Геа со која ги изнародил титаните 2. астр. седмата планета, откриена во 1781 година по оддалеченоста од Сонцето доаѓа по Сатурн по масата е 14, 6 пати поголема од… …   Macedonian dictionary

 • атомска маса — физ број што кажува колку пати атомот на некој елемент или неговиот изотоп има поголема маса од масата на 1/12 дел од атомот на изотопот 12С …   Macedonian dictionary

 • далтон — (по англискиот физичр и хемичар Џон Далтон, 1766 1844) единица еднаква на масата на водородниот атом (1, 67 х 10 24 г) …   Macedonian dictionary

 • дубле — (фр. double) 1. вид удар во билјардот кога топката се одбива од едниот раб на масата и удира во другиот 2. метал обложен со танок слој од друг метал (на пр., сребро обложено со злато) 3. (фр. doublet) ист број поени, бодови во коцкањето …   Macedonian dictionary

 • кинематика — (грч. kinema движење) физ. наука за законите на движењето на телата без оглед на силата и масата што го произведуваат тоа движење …   Macedonian dictionary

 • мезотрон — (грч. mesos, elektron) физ. тежок електрон со маса околу 200 пати поголема од масата на обичниот електрон мезон …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»